Engelska vid Språkintroduktion: ett ämne som flyger under radarn
Publicerad 2023-06-16
Nyckelord
- engelska,
- språkintroduktion,
- andrafiering,
- språkideologier,
- makt
- kritisk diskursanalys,
- lingvistisk etnografi ...Mer
Copyright (c) 2023 Jenny Bergström
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 4.0 Internationell-licens.
Abstract
Session: Undervisning för nyanlända
Den här presentationen är baserad på ett forskningsprojekt i pedagogiskt arbete om engelskundervisning för nyanlända elever vid gymnasieprogrammet Språkintroduktion. Syftet med forskningsprojektet är att undersöka hur maktstrukturer (Foucault & Faubion, 2002) och språkideologier (Kroskrity, 2000) kopplade till det engelska språket påverkar elever vid Språkintroduktions tillgång till likvärdig utbildning.
Språkintroduktion (Skolverket 2013) är ett övergångsprogram inom gymnasieskolan som har tyngdpunkt vid det svenska språket och har som mål att elevernas ska ta sig vidare till annan utbildning och/eller arbetsmarknaden. I det svenska samhället är goda kunskaper i engelska en förutsättning för att gå vidare till högre utbildning. Dessutom beskriver Skolverket (2022a, 2022b) ämnet engelska som en viktig aspekt för deltagande inom samhällsdomäner som politik, utbildning och ekonomi. Otillräckliga kunskaper i engelska riskerar därför att ge långtgående konsekvenser för individen, men även långsiktiga samhälleliga konsekvenser i form av ökat utanförskap och ojämlikhet.
Metoden för projektet är lingvistisk etnografi (Copland & Creese, 2015) med observationer och intervjuer vid två olika skolor under ett läsår. Ett foucauldianskt perspektiv i kombination med Faircloughs (2010) kritiska diskursanalys används för att analysera maktstrukturer, andrafiering (Bhabha, 2004. Said, 2016) och språkideologier vid Språkintroduktions engelskundervisning.
Resultat visar på hur organisatoriska strukturer vid Språkintroduktion förstärker enspråkiga normer kopplade till det nationella språket svenska och missgynnar det internationella språket engelska. Därtill återfinns maktstrukturer inom organisationen som styr eleverna mot de yrkesinriktade programmen vid gymnasieskolan i stället för de teoretiska programmen, ibland mot elevernas vilja.
Referenser
Bhabha, J.K (2004) The location of culture (1. ed in Routledge Classics). London: Routledge
Copland, F., & Creese, A. (2015) Linguistic Ethnography: Collecting, Analysing and Presenting Data. London: Sage Publications
Fairclough, N. (2010). Critical discourse analysis: the critical study of language (2nd ed. ed). Harlow: Longman.
Foucault, M., & Faubion, J.D. (2002). The essential works of Foucault, 1954-1984: Vol.2, Power. London: Penguin.
Kroskrity. P.V. (2000). Regimes of language: ideologies, polities, and identities. Oxford: James Currey.
Said, E.W., & Sjöström, H.O. (2016). Orientalism (Nyutg. Förord: Edda Manga ed). Stockholm: Ordfront.
Skolverket. (2013). Introduktionsprogrammet Språkintroduktion. Skolverket.
Skolverket. (2022a) Reviderad kursplan för engelska grundskolan. Skolverket.
Skolverket. (2022b) Reviderad kursplan för engelska gymnasieskolan. Skolverket