Nationell konferens i pedagogiskt arbete, 2023
Doktorandbidrag

Differentierad undervisning - för att följa och främja förskoleklasselevers skriftspråksutveckling

Cecilia Wijnbladh
Högskolan Dalarna

Publicerad 2023-06-16

Nyckelord

  • läs- och skrivutveckling,
  • läs- och skrivundervsining,
  • förskoleklass,
  • differentierad undervisning

Abstract

Session: Didaktik och undervisning

Avhandlingsstudiens utgångspunkt är lärares undervisning och didaktiska överväganden i relation till formativ bedömning, stöttande och differentierad skriftspråksundervisning i förskoleklass. Studiens syfte är att bidra med kunskap om lärares bedömningspraktik vad gäller förskoleklasselevers skriftspråksutveckling och den undervisning som följer på det. I sammanhanget fokuseras de medverkande lärarnas planering och genomförande av undervisning utifrån begreppet differentierad undervisning, det vill säga en undervisning som svarar mot både enskilda elevers och gruppens behov.

Studiens övergripande teori är ett sociokulturellt perspektiv på lärande, där blir interaktionen mellan lärare och elever i samband med skriftspråkundervisning centralt. Stöttning är ett begrepp som bidrar till att beskriva vilka undervisningsaktiviteter som syftar till att alla elever ska utvecklas så långt som möjligt.

Datainsamlingen sker med videoobservationer av undervisning i svenska och lek i 12 förskoleklasser och lika många semistrukturerade didaktiskt inriktade intervjuer med lärare.

De mycket preliminära resultaten visar att huvuddelen av lärarledd helklassundervisning inte differentieras i så stor utsträckning och återkoppling ges sparsamt och fokuserar främst arbetsprocessen. I det enskilda arbetet förekommer differentiering i större utsträckning när eleverna har möjlighet att utföra uppgifter på olika sätt, t.ex. att skriva enskilda bokstäver, ord eller meningar. I leken tar lärare möjlighet att differentiera skriftspråksundervisningen, särskilt när flera lärare arbetar tillsammans i elevgruppen. Bedömning sker främst i formaliserade sammanhang och när återkoppling ges sker det främst på individnivå i samband med enskilt arbete i svenska eller i lek.

Studien är av relevans när förskoleklassen troligen kommer att ingå i en obligatorisk 10-årig grundskola och att tidigare studier och rapporter visar att undervisningen i förskoleklass inte i så stor utsträckning utgår från elevernas kunskaper. Studien kan bidra med kunskap om hur undervisningen kan planeras och genomföras i förskoleklass så att eleverna ska möjlighet att utvecklas så långt som möjligt utifrån sina förutsättningar.