Nationell konferens i pedagogiskt arbete, 2023
Doktorandbidrag

Lärare i fritidshems professionella identitet

Mergim Krasniqi
Biografi

Publicerad 2023-06-16

Nyckelord

  • Fritidshem,
  • profession

Abstract

Session: Fritidshemmets praktik

Inledning
Utbildningen till grundlärare inriktning fritidshem består av en för avhandlingen väsentlig spänning. I skärningspunkten mellan tradition, fritidshemmets socialpedagogiska kunskapstradition, och nya styrformer, skolämnesinriktad tradition (Berglund et al., 2019), ter det sig intressant att undersöka hur lärarstudenter, via möten med högskoleförlagda och verksamhetsförlagda kurser, förhandlar/konstruerar en professionell identitet, och om dessa processer förmår bidra till utvecklingen av en professionell integritet, trots en vardag som skapar splittringar. Här framträder dubbla gränsövergångar, dels mellan akademi och pedagogisk verksamhet, dels inom den pedagogiska verksamheten mellan fritidshem och skola.

Syfte och forskningsfrågor

Föreliggande avhandling syftar till att bidra med kunskap om hur lärarstudenter på grundlärarutbildning inriktning fritidshem förädlar en professionell identitet i yrket, då förebilder och kollegor med samma utbildning och dubbla uppdrag ofta saknas på de skolorna studenterna gör sin VFU. Följande forskningsfrågor ska vara behjälpliga syftet:

  1. Vilka processer genom verksamhetsförlagda och högskoleförlagda delar av lärarutbildningen påverkar konstruktionen av en professionell identitet?
  2. Hur skapas de studerandes uppfattningar om professionella identiteter i mötet mellan akademi och pedagogisk praktik och inom den pedagogiska verksamheten mellan skola och fritidshem?

Teori
Aktör och struktur, lärarstudenten och olika mötesplatser såsom kurser och VFU-perioder, ska i avhandlingen ses som interaktiva. Begreppen profession, professionsidentitet och professionell identitet är alla centrala i det här avsnittet.

Metod
För att ta del av lärarstudenters förhandlingar om professionella identiteter under deras utbildning och genom olika arenor framträder longitudinell studie som en lämplig metod.

Förväntade resultat

En föraning görs att lärarstudenter förhandlar multipla professionella identiteter genom utbildningens verksamhetsförlagda- och högskoleförlagda delar och i möte med professionsidentiteter från skola och fritidshem.

Referenser

Berglund, E., Lager, K., Lundqvist, J., & Nyckel, J. G. (2019). Det dubbla kompetenskravet: En studie av lärarstudenters utveckling av kompetenser inom en ny lärarutbildning. Forskning i pædagogers profession og uddannelse, 3(1), 15-15.

Thornton, R., & Nardi, P. M. (1975). The dynamics of role acquisition. American journal of sociology, 80(4), 870-885.