Nationell konferens i pedagogiskt arbete, 2023
Doktorandbidrag

Läsförmåga hos SFI Elever

Publicerad 2023-06-16

Abstract

Session: Undervisning för nyanlända

För vuxna som invandrar till Sverige är behärskandet av det svenska språket en viktig förutsättning för att etablera sig i samhälle och arbetsliv. Läsförmågan på det nya språket är en av flera viktiga delar i språkbehärskningen. Läsförmågan är också en förutsättning för att individen själv ska kunna utveckla sitt svenska språk (Skolverket, 2022). Svenskundervisning för invandrare (sfi) ska vara en kvalificerad språkutbildning med syfte att ge vuxna invandrare grundläggande svenskkunskaper. Skolinspektionens (2018) granskningar av sfi visar dock att utbildningen behöver utvecklas så att undervisningen ger alla de språkliga redskap eleverna behöver; arbetssätt behöver individanpassas för att tillgodose enskilda elevers behov.

Denna presentation sammanfattar en pågående interventionsstudie med fokus på elevers läsförmåga inom en kommuns sfi-verksamhet. Studiens övergripande syfte är att bidra med kunskap om hur sfi-elevers läsförmåga kan främjas. Syftet är också att bidra med beprövad erfarenhet, metodutveckling och kompetensutveckling inom den lokala sfi-verksamheten.

Studien bygger på deltagarbaserade forskningsmetoder bland sex lärare som i sin yrkesvardag möter sfi-elever som avstannat i sin svenska språkutveckling. Lärarna deltar tillsammans med forskaren i forskningsprocessen; i utvecklingen av frågeställning och metoder samt vid analysen. Studien som är en interventionsstudie genomförs i elevgrupper om 3-4 elever. Urvalet baseras på deltagande lärares kännedom om elevernas läsförmåga och språkutveckling. Interventionen är en intensivläsningsinsats med fokus på avkodning och läsflyt: Deltagande elever lästränar varje dag i 20 min i fyra veckor tillsammans med en pedagog och tränar sedan själva hemma varje kväll med hjälp av inspelade ljudfiler. Effekten mäts via för- och eftertest. Lärdomar av insatsen utvärderas och analyseras i interaktion mellan forskare, lärare och elever utifrån en aktionsforskningsansats.

Förväntat resultat är att intensivträningen ska förbättra sfi-elevernas avkodningsförmåga och läsflyt. Förväntat resultat är också att hitta nya metoder för att främja såväl läsförmåga som studieteknik inte minst för sfi-elever som stagnerat i sin språkutveckling.

Referenser

Skolverket (2022) SKOLFS 2022:23 Kursplan för svenska för invandrare (sfi). Stockholm: Skolverket

Skolinspektionen (2018). Kvalitetsgranskning 2018. Undervisning i svenska för invandrare. Diarienummer: 400–2016:6995. Stockholm: Skolinspektionen.