Nationell konferens i pedagogiskt arbete, 2023
Bidrag från övriga deltagare

Hela skolan ställer om! Ämnesintegrerat temaarbete på schemat.

Margaretha Häggström
University of Gothenburg
Eva Marsh
Backatorpsskolan
Biografi

Publicerad 2023-06-16

Abstract

Session: Hållbar utveckling

På Backatorpsskolan är det kollegiala lärandet högt prioriterat, och utvecklingsarbete en grund för skolans pedagogiska idéer. Sedan 2020 har skolans rektor och lärare ingått i en aktionsforskningsstudie tillsammans med en forskare och 6 lärarstudenter från Göteborgs universitet. Under studiens första fas genomförde alla lärare och elever, från förskoleklass till årskurs 6, ett storylinearbete, under 5–6 veckor, där hållbar utveckling på olika sätt var det gemensamma temat. Storyline var en uppskattad arbetsform som skolan arbetat med varje termin under många år. Arbetslagen för respektive årskurs utformade innehållet och själva storyn. Aktionsforskningens första fas resulterade i 6 studentuppsatser, en lärobok och ett flertal vetenskapliga artiklar. Utifrån arbetets resultat ville man arbeta vidare och i fas 2 utveckla skolans värdegrundsarbete, inklusive läroplanens övergripande teman och demokratiska uppdrag. Fortfarande med hållbar utveckling som bas.

Undervisningen skulle designas för delaktighet och elevinflytande, ökad studiemotivation, meningsskapande och kollaborativt lärande. Det beslutades då att all undervisning, hela året, skulle ske som temaarbeten. Den nya läroplanen, Lgr22, medgav tydligare ett sådant arbete än Lgr11, ansåg skolans ledning. Skolans personal planerade för 4 teman per termin. Ett av dessa skulle utgöras av en storyline. Det innebär att hela skolan arbetar med samma tema samtidigt. Lärarna har utvecklat ett eget utvärderingsverktyg, baserat på GreenComp (EU, 2022), som prövas under VT23.

Syftet är att belysa hur detta utvecklings- och förändringsarbete kom till, genomförs och utvärderas Som bas och teoretiskt ramverk för arbetet, används relationell pedagogik (Aspelin, 2018). I presentationen lägger vi stor vikt vid lärarna och deras arbete, även om utvecklingsarbetet i sig har elevernas bästa i centrum.