Nationell konferens i pedagogiskt arbete, 2023
Doktorandbidrag

Möjligheter för vuxna andraspråkselever att lära sig för yrket önskvärda normer, värderingar och förhållningssätt: Med fokus på vård- och omsorgselever inom äldreomsorgen

Åsa Kindevåg
Högskolan Dalarna

Publicerad 2023-06-16

Nyckelord

  • Vuxna yrkeselever,
  • andraspråk,
  • situerat lärande,
  • normer och värderingar

Abstract

Session: Profession i utveckling

Syfte och frågeställningar

Syftet med avhandlingen är att belysa och problematisera hur vuxna andraspråkselever på en vård- och omsorgsutbildning får möjlighet att lära sig för yrket önskvärda normer, värderingar och förhållningssätt gentemot vårdtagaren.

Frågeställningar

Vilka skillnader är beskrivs som centrala i praktiklandskapets olika styrdokument, i detta fall Skolverkets och Socialstyrelsens syn på undersköterskans kunskap och kompetens?

Vilka normer och värderingar uppfattas som centrala för yrkeslärare, andraspråkselever och handledare i olika praktikgemenskaper? 

Hur förändras elevens syn på de centrala normerna och värderingarna under utbildningen genom sitt deltagande i skolans och äldreomsorgens praktikgemenskap? 

Teoretiska utgångspunkter

Som teoretiskt ramverk kommer teorin om situerat lärande att användas med dess olika begrepp. Teorin är både praktiskt orienterad och används dessutom inom akademin (Wenger, 1998), vilket är nödvändigt vid praktiknära forskning som rör sig i praktiklandskapet där de två praktikgemenskaperna yrkesutbildning och äldreomsorg återfinns (Wenger-Trayner & Wenger-Trayner, 2015). Teorin är utvecklad genom studier av lärlingsutbildningar, där erfarenheter utvecklas genom deltagande i praktikgemenskapen. Både kropp och intellekt är med i lärandet och det är där kunskapen finns (Lave & Wenger, 1991; Wenger-Trayner & Wenger-Trayner, 2015).

Metod

För att få svar på avhandlingens syfte kommer kvalitativa metoder användas: olika fokusgrupper med andraspråkselever och handledare (Wibeck, 2010), semistrukturerade intervjuer med yrkeslärare (Bryman & Nilsson, 2018) samt dokumentanalys av berörda myndigheters styrdokument med fokus på undersköterskans kunskapskrav (Cohen et al., 2018).

Resultatredovisning

I en första översiktlig jämförelse mellan vård- och omsorgspaketets ämnesplaner och kursmål (Skolverket, 2021) och Socialstyrelsens kompetenskrav (SOSFS 2011:12) framkommer en diskrepans mellan styrdokumenten.  I de intervjuer, i fokusgrupper och enskilda, hoppas jag få syn på de outtalade normerna och värderingarna inom äldreomsorgen och hur dessa uppmärksammas av de olika aktörerna.

Referenser

Bryman, A., & Nilsson, B. (2018). Samhällsvetenskapliga metoder. Liber. 

Cohen, L., Manion, L., & Morrison, K. (2018). Research methods in education. Routledge.  Lave, J., & Wenger, E. (1991). Situated learning : legitimate peripheral participation. Cambridge Univ. Press. 

Skolverket. (2021). Yrkespaket vård och omsorg.

https://www.skolverket.se/undervisning/vuxenutbildningen/komvuxgymnasial/nationella-yrkespaket-for-komvux/yrkespaket-vard-och-omsorg

SOSFS 2011:12. Grundläggande kunskaper hos personal som arbetar i socialtjänstens omsorg om äldre. https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepointdokument/artikelkatalog/foreskrifter-och-allmanna-rad/2011-11-28.pdf

Wenger-Trayner, E., & Wenger-Trayner, B. (Eds.). (2015). Learning in landscapes of practice :  A framework. Routledge. 

Wibeck, V. (2010). Fokusgrupper : om fokuserade gruppintervjuer som undersökningsmetod. Studentlitteratur.