Handledares reflektioner kring undervisningshändelser
Publicerad 2023-06-16
Copyright (c) 2023 Peter Wall
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 4.0 Internationell-licens.
Abstract
Den amerikanske filosofen Donald Schön menar att lärares kunskap framträder i unika, komplexa miljöer och att olika teorier och modeller därför är svåra att applicera rakt av. Den professionelle lärarens kunskap uppstår när denne reflekterar kring den egna handlingen. Antingen i samband med att handlingen äger rum, reflection-in-action, eller efter att handlingen ägt rum, reflection-on-action (Schön 1983). Utifrån Schöns resonemang behöver reflektion knytas till autentiska undervisningssituationer. Under den verksamhetsförlagda delen av utbildningen (vfu) ges lärarstudenter möjlighet att öva på att undervisa och reflektera kring konkreta undervisningshändelser. Handledarna har till uppgift att utifrån sin erfarenhet ge återkoppling på studentens undervisning samt stödja studentens reflektion kring yrkesrollen (Carlsson 2017). Tidigare studier av handledning visar att den återkoppling som sker i handledningen ofta är av allmän och icke specifik karaktär (se t ex Hegender 2010). Att använda videoinspelade lektioner kan vara ett sätt att få ett större djup i reflektionen (se Harlin 2010). Kunnande handlar, enligt det ekologiska perspektivet, om en förmåga att kunna urskilja och utnyttja handlingsmöjligheter som miljön erbjuder, s k affordanser. Vilka affordanser som finns beror på miljön men också på individens förmåga att uppfatta dem och utnyttja dem (Gibson & Pick 2000). Studiens syfte är att undersöka vilka affordanser som hamnar i centrum för handledningssamtalet och hur handledarna i efterhand reflekterar över handledningen.
Empiriinsamlingen har skett i tre steg. Först filmas en lektionssekvens där vfu-studenten håller i en lektion (film 1). Därefter tittar handledare och student gemensamt på filmen och kommenterar det som sker. Handledningssamtalet spelas också in (film 2) och ligger till grund för en intervju där handledaren vid ett senare tillfälle återser centrala delar av handledningssamtalet, d v s film 2 och reflektera kring det som sägs. Intervjun filmas och kallas film 3. Forskningsstudien förväntas bidra med kunskap kring vilka handlingsmöjligheter handledare tränar studenter i att upptäcka.
Referenser
Carlsson, David (2017) Vad är religionskunskap? En diskursanalys av trepartssamtal i lärarutbildningen. Göteborg: Gothenburg Studies in Educational Science.
Gibson, Eleanor Jack och Pick, Anne D. (2000) An Ecological Approach to Perceptual Learning and Development. Oxford. Oxford University Press.
Harlin, Eva-Marie (2013) Lärare reflektion och professionella utveckling – med video som verktyg. Linköping. Linköpings Universitet.
Hegende, Henrik (2010) Mellan akademi och profession: Hur lärarkunskap formuleras och bedöms i verksamhetsförlagd lärarutbildning. Linköping. Doctoral Thesis Linköpings universitet.
Schön, Donald (1983) The Reflective Practitioner. How Professionals Think in Action. New York. Basic Books.