Nationell konferens i pedagogiskt arbete, 2023
Bidrag från övriga deltagare

Akademisk drift av lärarutbildning i estetiska ämnen från 1940-talet till 1970-talet

Stina Wikberg
Institutionen för estetiska ämnen, Umeå universitet

Publicerad 2023-06-16

Abstract

Session: Lärarutbildning

Presentationen fokuserar en delstudie av det VR-finansierade projektet Estetikens ekologi: akademiseringen och digitaliseringen, eller ”amatörisering” av skolämnena bild och slöjd. Syftet med delstudien, som är av utbildningshistorisk karaktär, är att beskriva och analysera den ”akademiska drift” (Kyvik 2007; Kyvik & Skodvin 2003) i svensk lärarutbildning som började i och med 1946 års skolkommission (SOU 1948:27) och de konsekvenser som det innebar för lärarutbildning i estetiska ämnen. Våra frågeställningar är: Vad motiverade förslagen att akademisera lärarutbildning efter 2:a världskriget? Vilka principer föreslås av 1946 års skolkommission och hur görs de mer konkreta i senare utredningar? På vilka sätt utmanas lärarutbildning i teckning (bild), musik och slöjd av reformförslagen i utredningarna? I delstudien görs en kritisk diskursanalys av fem av statens offentliga utredningar, från tiden mellan 1946 och 1972, som föreslår reformer av skola och lärarutbildning. Statens offentliga utredningar betraktas som en typ av auktoritativ policyskrift avsedd att påverka en aktivitet, men som styr mindre formellt än propositioner, som har en lagstiftande karaktär. Vår studie visar att vetenskapligt baserat innehåll föreslogs få större utrymme i olika lärarutbildningar, samtidigt som praktiska frågor kom att teoretiseras. Vi drar slutsatsen att de reformer som föreslås i utredningarna har utmanat ämnesparadigmen och förändrat utbildningsekologin inom estetiska ämnen, vilket här inbegriper förändrade rekryteringsmönster och mindre förberedande studier i praktisk-estetiska ämnen, genom att göra lärarutbildningen mer teoretisk och likriktad. 

Referenser

Kyvik, S. (2007). Academic drift ‐ a reinterpretation. Enders, J. & van Vught, F. (2007). Towards a cartography of higher education policy change. A Festschrift in Honour of Guy Neave. AE Enschede: Center for Higher Education Policy Studies (CHEPS), Netherlands, 333-338.

Kyvik, Svein & Skodvin, Ole-Jacobs (2003). Research in the non-university higher education sector – tensions and dilemmas Higher Education 45: 203–222.

SOU (1948:27). 1946 års skolkommissions betänkande. Med förslag till riktlinjer för det svenska skolväsendets utveckling. Stockholm: Ecklesiastikdepartementet.