Nationell konferens i pedagogiskt arbete, 2023
Doktorandbidrag

Sluta va konflikträdda så vi kan ta dom här problemen innan det är för sent! : Elevers erfarenheter, reflektioner och önskningar om kontroversiella frågor i klassrummet.

Publicerad 2023-06-16

Abstract

Session: SO-undervisning och social fostran

Min avhandling syftar till att få kunskap om hur kontroversiella frågor erfars och praktiseras av elever och lärare på en högstadieskola i en bruksort i Sverige. Kunskapsmålet orienteras främst mot elevernas syn på sin skolvardag och mer specifikt deras erfarenheter och reflektioner om samtal och händelser kopplade till kontroversiella frågor, de som i avhandlingen betecknas så därför att det råder tydliga spänningar och konflikter i samhället runt dem.

Mitt kunskapsbidrag är att skänka förklaringsvärde och begripliggöra elevernas sätt att uppleva, erfara och beskriva olika frågor som kontroversiella. Ytterligare ett bidrag är att ge röst åt elevernas önskemål om vilken plats dessa frågor ska beredas i undervisningen samt hur dessa samtal kan föras och ledas av lärare och övrig personal.

Avhandlingen baseras på fältarbete under läsåret 2020/21 och höstterminen 2023 och inbegriper deltagande observationer i bruksorten Stenshamra med omnejd och på högstadieskolan Sjögårda. Intervjuer har genomförts med 40 elever och 12 lärare och övrig personal.

Ett centralt begrepp för analysen av det empiriska materialet är det antropologiska kosmologibegreppet. En kosmologi kan liknas vid ett socialt konstruerat övergripande system som ger mening åt den mänskliga existensen och som skiljer sig åt mellan olika samhällen (Douglas, 1996, 2001, 2002, 2011). De kosmologier (världsbilder) som ligger till grund för vår förståelse av världen är sociala konstruktioner och därmed finns en stor variationsrikedom av symboliska universum (Berger, Luckmann, & Olsson, 1998). En ökande polariseringen av det politiska landskapet i Sverige och i vår omvärld och det faktum att 25,5 % av befolkningen har utländsk bakgrund, har bidragit till att allt fler aktuella frågor kring vilka det tidigare rått en relativ samsyn idag uppfattas som kontroversiella (Flensner Kittelman, Larsson, & Säljö, 2021). Detta avspeglar sig i klassrummet som pluralistiska symboliska universum som samexisterar och ibland krockar. Det preliminära resultatet visar att en fråga upplevs som kontroversiell när den strider mot våra egna övertygelser.

Referenser

Berger, P. L., Luckmann, T., & Olsson, S. (1998). Kunskapssociologi: hur individen uppfattar och formar sin sociala verklighet. Stockholm: Wahlström & Widstrand.

Douglas, M. (1996). Natural symbols : explorations in cosmology. New York: Routledge.

Douglas, M. (2001). Dealing with Uncertainty. Ethical perspectives, 8(3), 145-155. Retrieved from https://go.exlibris.link/k0fgdm4Q

Douglas, M. (2002). Purity and danger : an analysis of concept of pollution and taboo. London: Routledge.

Douglas, M. (2011). How institutions think. Oxon, OX: Routledge.

Flensner Kittelman, K., Larsson, G., & Säljö, R. (2021). Känsliga frågor, nödvändiga samtal : att lära om och av kontroverser. Lund: Studentlitteratur.