Nationell konferens i pedagogiskt arbete, 2023
Bidrag från övriga deltagare

Förutsättningar för iscensättning av en ny kursplan i bildämnet

Hanna Ahrenby
Umeå universitet

Publicerad 2023-06-16

Nyckelord

  • Bildundervisning,
  • policy enactment,
  • kursplan,
  • Lgr22

Abstract

Session: Uppdrag och praktik i pedagogiskt arbete

Bildämnets kursplaner har följt samhällsutvecklingen, men det har skett en eftersläpning i själva bildundervisningen på klassrumsnivån. Denna eftersläpning har förklarats med att lärarnas ämneskonception har informerats av äldre ämnesparadigm (Skolverket, 2015; Åsén, 2006). Mitt nuvarande forskningsprojekt syftar till att öka kunskapen om förutsättningarna för att iscensätta en ny kursplan i bildämnet. Syftet har brutits ner i följande forskningsfrågor:

  • Hur formar kontexten förutsättningarna för lärares tolkning av ny policy?
  • Hur formar ämnesinnehåll och ämnestraditioner bildlärarnas tolkning av en ny kursplan?
  • Hur påverkar skolans styrsystem förutsättningar för lärarnas tolkning och översättning av kursplanen i bild?

Det empiriska materialet har samlats in genom semistrukturerade intervjuer med tio bildlärare. Ytterligare en intervju med två representanter från Skolverket har genomförts. Dessutom har kursplanen och implementeringsmaterialet från Skolverket analyserats. Med hjälp av teori om policy enactment (Ball et al., 2012) belyses komplexiteten i processen med att iscensätta policy samt hur kontexten informerar tolkning och översättning av en kursplan. I denna presentation kommer de första resultaten av denna pågående studie att presenteras och diskuteras. Resultaten visar att skolans mål- och resultatstyrning utmanar den traditionella didaktiska utbildningstraditionen och därmed lärarnas professionella frihet.

Referenser

Ball, Maguire, M., & Braun, A. (2012). How Schools Do Policy: Policy Enactments in Secondary Schools. Routledge.

Skolverket, Marner, A. & Örtegren, H. (2015). Bild i grundskolan: en nationell ämnesutvärdering i årskurs 6 och 9.

Åsén, G. (2006). Varför bild i skolan? -en historisk tillbakablick på argument för ett marginaliserat skolämne, In Uttryck, intryck, avtryck: lärande, estetiska uttrycksformer och forskning, (pp.107–122). Stockholm: Vetenskapsrådet.