Små steg på övergångsstället : Mobila formationer under förskoleutflykter
Publicerad 2023-06-16
Nyckelord
- Förskola,
- Socialisation,
- Mobilitet,
- Trafik
Copyright (c) 2023 Jakob Cromdal, Mathias Broth, Annerose Willemsen
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 4.0 Internationell-licens.
Abstract
Session: Spontana lekmiljöer och undervisningssituationer
När förskolegrupper förflyttar sig i trafiktäta stadsmiljöer, sker det oftast under strikt organiserade former. Förskolor på utflykt är en vanlig syn i stadsmiljö: reflexklädda barn går i par, håller händerna, och en lärare går i täten såväl som på sista positionen. Dessa mobila formationer (McIlvenny et al. 2011) är resultatet av ständigt pågående samspel – ett åstadkommande som ibland kräver mycket arbete.
Med grund i en videokorpus av förskoleutflykter undersöker vi hur förskolans mobila formationer hanteras och hur grupper av pedagoger och barn agerar som trafikdeltagare, dvs som mobila enheter (Goffman, 1971), i anslutning till att man ska ta sig över gatan. Genom en etnometodologisk ansats, där deltagarnas egna perspektiv på socialt agerande lyfts fram, fokuserar vi på samspelet (i) mellan deltagarna inom den mobila enheten, samt (ii) mellan den mobila enheten och andra trafikdeltagare.
Videoinspelningar genomfördes med hjälp av fem kameror och tre trådlösa mikrofoner. Multimodal konversationsanalys används för att lyfta fram deltagarnas agerande samt identifiera olika pågående kommunikativa projekt. Analys av samspelet inom den mobila enheten visar hur formationen upprättas och upprätthålls, det vill säga övervakas, och vid behov justeras och korrigeras. Vi visar hur korrektiva handlingar ofta omfattar förklaringar – varför man gör eller inte gör på ett visst sätt och vilka faror och risker som finns i den pågående (samt andra liknande) situationer – vilket ger möjligheter till lärande om trafik. Analys av den mobila enhetens samspel med omgivande trafik visar hur gruppen förflyttar sig för att betraktas som en enhet av övriga trafikanter, samt hur viktiga beslut, till exempel om det gröna ljusets varaktighet, fattas med enhetens förflyttningsförmåga i beaktande.
Sammanfattningsvis pekar studiens resultat på diskursiva aspekter som visar trafikdeltagandets socialiserande potential, men också på handlingar som i första hand orienterar sig mot att på ett säkert sätt ta sig över gatan.
Referenser
Goffman, E. (1971). Relations in public: Microstudies of the public order. Penguin: Hammondsworth.
McIlvenny, P., Broth, M. & Haddington, P. (2014). Moving together: Mobile formations in interaction. Space & Culture, 17, 104-106.